Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons

Varmblodsklubben Malmöhus

Föreningsnyheter

Breeder 2017

All info om BREEDERS 2017 finns på vår facebook.


 

 

 
Alonzo

Falsterbo 2017

FALSTERBO 2017

Här kommer allt som rör SWB Malmöhus under Falsterbo 2017.

Tack Håkan som fixade tillbaka SWB Malmöhus hemsida som cirklade runt på okänd bana i Cyberrymden.. 

Fredag 14 juli och söndag 16 juli

Folksam Open Stora hingstpris 2017

VDL Cardento tog hem årets Folksams stora hingstpris för 6:e gången.
I Sverige har Cardento 4:a godkända hingstar efter sig Algot 1182 (avliden), Cosmopolite S 1021, Cyklon 1083 (exporterad) och Corporal VDL 1124.

6-års final Folksam Open Hoppning
Karin Martinsen en välridande unghästberidare som abonnerar på 1a platsen vid större meetings så som Breeders Trophy och Jönköping i höstas tog hem segern i 6-årsfinalen med det holländska stoet Stenhaga Gecurella e. Wietvot u. Curella e. Favoritas xx Uppf. J.W Greve Ägare Stall Stenhaga AB. Stenhaga Gecurella är en av flera hästar som Stall Stenhaga har köpt på Swedish Select Horse Sales auktion. 


4-års semirunda hopphästar Folksam Open
28 st 4-åringar fick känna på Falsterbobanan på deras 1:a större meeting. Många välridna hästar dock som unghäst man är var det några som tappade fattningen och låste sig med utvisning som följd. 9 av de 28 tog sig runt banan på 1 m med 0 fel. Finalen gick av stapeln på söndagen med 27 ekipage där kapacitet, teknik och ridbarhet bedömdes av våran Maria Gretzer och Rob Ehrens. Åter glädjande nog var det 7 SWB hästar i täten och 19 totalt av de 28 med SWB prefix.
Finnalvinnare Alonzo (SWB) e. Arlando Z u. Treat me Nice (SWB) e. Elmshorn 887 Uppf. Kristina och Maria Blad ägare/ryttare Anna-Clara Pettersson erhöll 33,4 poäng.

 Alonzo (SWB)
e. Arlando Z u. Treat me Nice (SWB) e. Elmshorn 887
Uppf. Kristina och Maria Blad
Ägare/ryttare Anna-Clara Pettersson


4-års final Dressyr
Duktiga unghästutbildaren Yvonne Österholm med många fina unghästar i unghästklasserna visade upp årets Brukprovs vinnare  Ironman H 1351 på ett förträffligt sätt med god energi och ett lugn som tog hem segern med 85,900 %. På andra platsen kom den egenuppfödda Skywalker (SWB) med Cecilia Kristoffersen i sadeln med 85,100 %. Blicken dras lite extra till SWB prefixet efter namnen på hästarna och glädjande nog var det 9 av de 12 som hade SWB efter namnet. Lovande inför framtiden. Se SWB Malmöhus facebook sida för bilder på alla 4-åriga dressyrhäster.

Torsdag 13 juli

Finaldag förFolksam Open 5 års dressyr och hopphästar samt 6-års dressyr.

5-års hopp Folksam Open
SWB häst på 1:a plats, Cloudy Bay med Stephanie Holmén tog hem vinsten ibland de 9 felfria från grunden.
Cloudy Bay e. Hip Hop (SWB) 1045 u. Chardonnay (SWB) e. Cortus 920 uppfödd av Pernilla Nilsson som sålde honom på Swedish Select Horse Sazles-auktionen för två år sedan i Flyinge till Emelie Marsch, WGE Horses strax efter köpte Lisen Bratt in sig. 

 5-års dressyr Folksam Open

Dragon Welt 1303 Charlotte Dujardin och domarnas favorit från Breeders Trophy i höstas tog hem segern i årets Folksam Open för 5-åriga dressyrhästar med 79,198 %. Trots avelsarbete var det en fokuserad arbetsvillig Dragon Welt som levererade, en fröjd för öga och inte att förglömma Ida-Linn Lundholms skickliga ridning. Ett stort grattis till Tullstorp Dressage AB som äger Dragon Welt 1303 och uppfödare Pernilla Svensson

Dragon Welt 1303
e. Dancier u.  Weltmarja e. Weltmeyer 
Uppf Pernilla Svensson Ägare Tullstorp Dressage Stable AB

6-års dressyr Folksam Open

Röd och vitt i toppen, alltså dansk flagg! Fireball Macohl (DWB) e. Furstenball u. Rosemary Macohl e. Rosentanze  Uppf. Lise Rasmussen Äg. Håkan Buskhe danskfödd häst inköpt på auktion i Wilhelmsborg och utbildad av Marina Mattsson tog hem vinsten med 74,524 % före Amplemento och Jacob Nörby Sörensen med 72,476 % och på 3:e platsen hittar vi Jukebox med Michael Soggard på 71,952 %. 
Tyvärr, lite lågt bedömt blev det endast en 4:e plac för tisdagens semifinal etta Tiger G (SWB) men ett lovande ekipage för framtiden.

 Fireball Macohl (DWB) 
e. Furstenball u. Rosemary Macohl e. Rosentanze  
Uppf. Lise Rasmussen Äg. Håkan Buskhe
Ryttare Marina Mattsson

Folksam Open stora hingstpris
I år gick priset till Zuidenwind 1187. Det stod mellan de två hingstarna Fûrstenball och Zuidenwind 1187 med vardera 6 avkommer bland 5- och 6-åringarna. Se SWB Malmöhus Facebook sida.

Onsdag 12 juli

PREMIÄR

I år var det premiär för de 4-åriga dressyrhästarna i Falsterbo. Tre kval har plockat fram 12 st 4-åriga gångartshästar med hög klass. Se foto SWB Malmöhus Facebooksida. Alla 12 går vidare till fredagens final. Dagens resultat ger bara startordning i finalen. Hästarna visades upp 2 och 2 inne på banan med programuppläsning, Allmänt intryck för Unga hästar 4-år. Bedömningen genomfördes med ett domarteam Lars Andersson och Maria Carlsson samt ett tränarteam Anna Svanberg och Liane Wachtmeister. Procenten från varje team slogs ihopa och delades vilket ledde till dagens resultat. 
Bäst för dagen var Yvonne Österholm på Ironman H 1351.

Tisdag 11 juli

En "Tiger på G" i topp

Tisdag och 6-års kval för dressyrhästarna. Nu börjar det synas i startlistorna att vi har kommit fram till de årskullar där betäckningarna minskades rejält. Andra år har 5-års startfältet varit betydligt större än ibland 6-åringarna men i år är  startfälten lika. Även idag satt Bosse och Jan-Ove vid B och granskade de nominerade till Unghäst-VM. Åtta stycken nominerade som fanns med i startfältet, 4:a av dessa tog sig vidare till torsdagens final Tiger G, Dorina, Chloé och Görklintsgårds Quinto 1362.

Med 74,571 % och med en fin utvecklingskurva blev Tiger G kval 1:a tätt följd av Marina Mattson och Fireball Macohl på 74,238 % och på tredje plats Aplemento med Jacob Nörby Sörensen i sadeln och slutade på 73.952 %. 

Folksams Stora Hingstpris

Ibland de 5- och 6-åringa dressyrhästar är det 33 st fadershingstar varav Zuidenwind och Fûrsterball har var sina 6- avkommer. 

Tiger G (SWB)
e. Tuschinski u. Abigal G (8) (SWB) e. Sir Donnnerhall
Uppf. Åsa Einer Warmegård Äg Maria Ågren Ryttare Karin Öljemark

Fireball Macohl
e. Furstenball u. Rosemary Macohl e. Rosentanz
Uppf. Lise Rasmussen Äg. Håkan Buskhe  Ryttare: Marina Mattsson

 

Amplemento
e. Ampere u. Sunshine Lady e. Sir Oldenburg
e. Willy och Sybile Waldelich Äg Patricia Florin Ryttare Jacob Nörby Sörensen

Avklarade semifinaler - hoppning
24 st 5-åringar alla med 0-0 med sig till torsdagens final.
27 st 6-åringar med 0-0 varav de 20 st snabbaste är vidare till söndagens final.

Måndagen 10 juli

Unghästarnas måndag!

 5-års kval i dressyr
Händelserikt kval med några som hoppade ut från banan och några sena strykningar gjorde att startlistan krymte till 28 st där 12 finalhästar skulle plockas fram. 68,184 % krävdes det för att ta sig vidare till torsdagens final. Vid bokstaven B satt vår ordförande Jan-Ove Olsson och Bo Jenå för att granska sina nominerade ekipage till unghäst-VM senare i sommar. Alla åtta levererade och tog sig vidare till finalen.  Ibland de kvalade finner vi 3 Malmöhus uppfödare,  Bravour (SWB) e. Hermes - Prestige uppfödare Birgitta Österberg och Filip Wilhelmsson, Yddingefarm samt Touchdown (SWB) 1338 e. Quaterback - Sack uppfödare Verbena AB samt Daimen (SWB) e. Zuidenwind - Don Schufro uppfödare Marie Harward.

Hingst-triss i topp, klassens vinnare Dragon Welt 1303 e. Dancier - Weltmeyer med Ida-Linn Lundholm tog seger med 77.531 % följt av Gammelenggårds Zappa e. Zonik - Akinos riden av Jacob Nörby Sörensen och slutade på 75,556 % och på tredje plats Touchdown e. Quaterback - Sack  ryttare Philipp Ruwe.

 5- och 6-årskval i hoppning
 En lång dag på Falsterbobanan när 125 st  5-åringar och 138 st 6-åringar utförde sitt första kval. 46 st 5-åringarn och 53 st 6-åringar tog med sig noll fel till morgondagens kval 2. Så imorgon tisdag gäller det att vara ibland den 20 bästa för att ta sig till respektive final.

Söndag 9 juli

Horseware 7-årschampionat 2:a semifinal 

Niklas Arvidsson med vinst och vidare med två till finalen.

Från lördagens 1:a semifinal togs sig 18 av 44:a vidare med 0 fel till dagens 2:a semifinal där de 12 bästa tar sig vidare till söndagens final. Dagens bana var utslagsgivande och endast 5 ekipage tog sig genom bägge semifinalerna med 0 fel. En av dem var Dylan N 1312 (SWB) ryttarinna Stephanie Holmen. Uppfödare och ägare  till Dylan N 1312 är SWB's ordförande Olle Kindberg med fru Ingrid. Med uppåtgående trend för SWB hästar granskades startlistan där mer än 50 % red på SWB hästar. Fadershingst med flest avkommor i startfältet är Diarado. Dagens vinnare på två sätt blev Niklas Arvidsson som tog hem vinsten idag på  Decurio e. Diarado - Cornet Obolensky (hanno) efter ett snöpligt pet på sista hindret i lördagens runda samt även knep en finalplats med Certina M, ägare till dessa är Vattle AB. 
 
FOLKSAM 
Söndagens avslutades med Folksams kvällsmingel!  En lärorik föreläsning av Maria Rhodin från SLU och Line Greve från Evedensia Helsingborg om "Hur man kan se att hästen är halt"
 

Specialisthästsjukhuset i Helsingborg har med hjälp av Stiftelsen Svensk Djursjukvård investerat i det högteknologiska systemet Q-horse ett av tre stycken som finns på marknaden för rörelseanalys. 

Idagens läge är medellivslängden endast 15 år för sporthästar. Den vanligaste diagnosen är hältor som leder till att hästen döms ut, För att visa svårigheten vid bedömning av hälta fick publiken se en film på en halt häst visad på rakt spår och genom mentometerknappar med fem alternativ gissa vilket ben hästen är halt på el ohalt. Resultatet visade på en jämn fördelning på respektive ben samt 5 %  röstade ohalt. Lite generade fnissningar från publiken, Filmen visades i slowmotionen och genast blev det mycke lättare att bedömma hältan. Detta visade hur svårt det är med vår syn att göra en objektiv bedömning.

Q- horse –en objektiv rörelseanalys som har många användningsområden och mäter asymmetrier i rörelsemönstret. Det går ej att mäta faktisk smärta. Det pågår en SLU-studie som visar på att oinridna hästar samt tävlingshästar i stor utsträckning är asymmetriska. 

Genom avancerad teknik med kameror som mäter i 360 graders perspektiv går det att göra en komplett analys av hästars rörelsemönster såsom mätning av hur manken eller korset rör sig. Vid bakbenshälta sjunker korset ner mer när det friska benet sätts i backen eftersom detta benet belastas mer. Det finns olika tecken att titta efter om man misstänkter hälta såsom vid frambenshälta sjunker huvudet mer när det friska benet är i backen. Vid bakbenshälta så lägger hästen gärna vikten på bogarna och sänker huvudet neråt och framåt.

Q-horse kan även hjälpa till med att mäta effekten av olika interventioner så som bedövningar, fysioterapi, kiropraktik, byte av sadel eller bett och olika typer av skor- vilket öppnar för fantastiska möjligheter.

 • Regelbunden rörelsestatus som hjälpmedel för att hitta småförändringar som har betydelse för högpresterande hästar
 • Som underlag till specialskoning, ändrat träningsupplägg och som hjälp med att formtoppa inför viktiga tävlingar
 • En objektiv analys som en del i hältutredningar.
 • Second opinion när traditionella utredningsmetoder inte ger önskat resultat


  Så går det till
  Placera markörer
  Tre grupper med markörer placeras ut. En grupp sätts på huvudet, en ovanför bogen och den sista ovanför bäckenet. Hästen känner inget obehag av markörerna, de fästes med en självhäftande tejp direkt på hårremmen.
  Hältutredning
  Hästens rörelsemönster analyseras i trav, på rakt spår med hårt underlag och på volt i ridhus
  Omedelbart resultat
   Jämföra direkt mot föregående besök eller mot tidigare monitorering. Analyserna sparas och hästens rörelser kan följas över lång tid.
  Online rapport
  Programmet genererar automatiskt en lättförståelig rapport med relevant information från utredningen. Ägaren får med sig en rapport hem redan samma dag.


 

 

 

 

 

 

 

Fireball Macohl
   

Uppfödare

Ni uppfödare som är medlemmar i Varmblodsklubben Malmöhus kan gratis få lagt ut uppgifter om era uppfödning på vår hemsida skicka bara ett meddelande så lägger vi upp eller ändrar gamla uppgifter. E-POST.


 

   

Löshoppning Yddinge Farm

LÖSHOPPNING på Yddinge Farm 26/2, 25/3, 8/4 och 22/4 med Mikael Nolin.
Gäller hästar födda 2014 eller senare. 250 kr per gång betalas på plats.
OBS! Den 25/2 är ändrad till den 26/2.
Mer info på Yddinge Farms Hemsida.
Kontakta Filip 0708-488999
Anmälan via Den här e-postadressen är skyddad från spamrobotar, du måste ha Javascript aktiverat för att visa den